Συνολικές προβολές σελίδας

Κυριακή 10 Μαΐου 2015

Οι βομβίνοι, οι.. άγριες μέλισσες της Ελλάδας



Oι βομβίνοι είναι ουσιαστικά άγριες μέλισσες που εμφανισιακά έχουν μαύρες και κίτρινες τρίχες στο σώμα τους οι οποίες μοιάζουν σαν ζώνες. Ακόμη τρέφονται με νέκταρ και συλλέγουν γύρη για να ταίσουν τα νεογνά τους. Στις γονιμοποιημένες βασίλισσες οι ωοθήκες αναπτύσσονται όταν η βασίλισσα ξεκινάει να γεννά αυγά, από τα οποία επιλέγει η ίδια ποια θα είναι γονιμοποιημένα και ποια όχι. Από μη γονιμοποιημένα αυγά εκκολάπτονται αρσενικοί βομβίνοι ενώ από γονιμοποιημένα , θηλυκοί.

Όπως σε όλα τα έντομα οι ορμόνες αποτελούν το κλειδί για τη δημιουργία και την ανάπτυξη του σμήνους. Οι ωοθήκες των εργατριών βομβίνων δεν υφίστανται πλέον ενώ κυρίαρχη παραμένει η βασίλισσα.



Από τους σιελογόνους αδένες εκκρίνουν σάλιο με το οποίο αναμιγνύεται το νέκταρ και η γύρη ενώ παράλληλα το σάλιο χρησιμοποιείτε και στη φωλιά ώστε να μαλακώσουν τα υλικά. Το σωματικό λίπος αποτελεί μια θρεπτική αποθήκη την οποία προετοιμάζει η βασίλισσα πριν πέσει σε χειμερία νάρκη. Πριν από τη χειμερία νάρκη οι βασίλισσες τρέφονται όσο μπορούν ώστε να διευρύνουν το λίπος για να μπορέσουν να ανταπεξέλθουν στα κρύα του χειμώνα.

Τις περισσότερες φορές οι βομβίνοι βρίσκονται σε περιοχές με μεγαλύτερο υψόμετρο με κάποια είδη να έχουν αποκτήσει ανθεκτικότητα σε ιδιαίτερα ψυχρά κλίματα όπου η μέλισσα αδυνατεί να ζήσει. Μία αιτία που συμβαίνει αυτό είναι ότι έχουν την ικανότητα να κοντρολάρουν τη θερμοκρασία του σώματός τους μέσω της ηλιακής ακτινοβολίας. Υπάρχουν και άλλες μέλισσες με παρόμοια χαρακτηριστικά. Όμως οι βομβίνοι είναι αυτοί που έχουν εξεταστεί περισσότερο.



Oι βομβίνοι δημιουργούν μικρές κοινωνίες, μικρότερες σε σύγκριση με τις μέλισσες και τις περισσότερες φορές αποτελούνται από 50 έντομα. Αυτό συμβαίνει εξαιτίας διαφόρων παραγόντων όπως ο περιορισμένος χώρος της φωλιάς , η ευθύνη της βασίλισσας για την αρχική κατασκευή και το ακριβές σημείο αφού η βασίλισσα είναι αυτή που θα το επιλέξει. Ακόμη ένας παράγοντας είναι η περιορισμένης έκτασης αναπαραγωγή που θα πραγματοποιηθεί μέσα στην αποικία. Φωλιές βομβίνων μπορούν να ανακαλυφθούν μέσα στο χώμα , σε μορφή στοών που γίνεται να έχουν δημιουργηθεί και από άλλα ζώα. Τις περισσότερες φορές οι βομβίνοι δεν διατηρούν τις φωλιές τους το χειμώνα. Σε μερικά εύκρατα είδη η τελευταία γενιά του καλοκαιριού περιέχει μια σειρά από βασίλισσες οι οποίες περνούν το χειμώνα σε κάποιο μέρος ξεχωριστά σε ασφαλή σημεία και έχουν τη δυνατότητα να ζήσουν μέχρι ένα χρόνο, πιθανόν για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα σε σύγκριση με κάποια τροπικά είδη.

Με το που έρχεται η άνοιξη η βασίλισσα συλλέγει γύρη και νέκταρ και διαλέγει ένα κατάλληλο σημείο για να χτίσει την μικρή της αποικία. Με το που θα βρει το κατάλληλο σημείο χτίζει κελιά από κερί ώστε να αποθηκεύσει την τροφή αλλά και τον γόνο τον οποίο και θα θρέψει με γύρη και νέκταρ. Ολόκληρη η διαδικασία από το αυγό μέχρι την ενηλικίωση του βομβίνου πιθανόν να κρατήσει μέχρι και λίγο πάνω από τον 1 μήνα, ανάλογα με το είδος και τις περιβαλλοντικές συνθήκες.

Ύστερα από την γέννηση της πρώτης και δεύτερης γενιάς εργατριών, η βασίλισσα ξοδεύει μεγαλύτερο χρονικό διάστημα στη γέννηση αυγών και στο μεγάλωμα των μικρών μελισσών. Η αποικία μεγαλώνει σταδιακά όλο και πιο πολύ μέχρι να έρθει η στιγμή που θα ξεκινήσουν να παράγουν αρσενικούς γόνους και βασίλισσες. Η στιγμή στην οποία συμβαίνει αυτό διαφέρει ανάμεσα στα είδη και εξαρτάται ιδιαίτερα από τη διαθεσιμότητα των πόρων και των περιβαλλοντικών παραγόντων. Οι εργάτες βομβίνοι δεν είναι στείροι και μπορούν να γεννήσουν αυγά από τα οποία όμως γεννιούνται μονάχα αρσενικοί γόνοι. Μονάχα οι βασίλισσες μπορούν να γεννήσουν εργάτριες αλλά και καινούργιες βασίλισσες. Ένα άλλο γεγονός είναι ότι μεταξύ της βασίλισσας και των εργατριών υπάρχει ανταγωνισμός.

Οι πρώτοι αρσενικοί γόνοι της κοινότητας προέρχονται από τη βασίλισσα, όμως μετέπειτα όταν πλέον η βασίλισσα αδυνατεί να σταματήσει την δημιουργία αρσενικών γόνων από τους εργάτες βομβίνους, οι αρσενικοί γόνοι που προκύπτουν προέρχονται από τους εργάτες της μικρής κοινότητας. Οι καινούργιες βασίλισσες που θα γεννηθούν αλλά και οι αρσενικοί γόνοι, θα αφήσουν την αποικία μετά την ωρίμανση. Οι αρσενικοί γόνοι τις περισσότερες φορές εκδιώκονται με τη βία από τους εργάτες της μικρής κοινότητας.



Mακριά από την κοινότητα πλέον οι καινούργιες βασίλισσες και οι αρσενικοί γόνοι τρέφονται με νέκταρ και γύρη και κοιμούνται τη νύχτα σε τρύπες και λουλούδια. Οι βασίλισσες τις περισσότερες φορές ζευγαρώνουν με περισσότερα από έναν αρσενικό βομβίνο και γυρεύουν ένα κατάλληλο σημείο ώστε να περάσουν ζεστά το χειμώνα πέφτοντας σε χειμερία νάρκη ώστε να είναι έτοιμες και πάλι με την έναρξη της άνοιξης να ξεκινήσουν ξανά την δημιουργία της μικρής αποικίας τους από την αρχή.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.