Συνολικές προβολές σελίδας

Τρίτη 29 Νοεμβρίου 2016

Οι μέλισσες που.........''πολέμησαν''

Κατά την τελευταία φάση του τριακονταετούς πολέμου, ένας σουηδικός στρατός επιτέθηκε στο Κίσινγκεν, μια οχυρωμένη πόλη της Βαυαρίας.
Οι απελπισμένοι υπερασπιστές της πόλης απάντησαν πετώντας από τα τείχη κυψέλες μελισσών εναντίον των Σουηδών, οι οποίοι αναγκάστηκαν να υποχωρήσουν όταν οι μέλισσες τους τσίμπησαν με τα κεντριά τους.


Δεν ήταν η πρώτη φορά που μέλισσες χρησιμοποιήθηκαν για πόλεμο.
Οι Ρωμαίοι συχνά «όπλιζαν» τους καταπέλτες τους με κυψέλες και τις εκτόξευαν εναντία στους εχθρούς τους.
Οι μέλισσες μπορεί να φαίνονται άγριες, όμως η αλήθεια είναι ότι τείνουν να απαντούν μόνο όταν προκαλούνται.
Μπορεί κανείς σχετικά εύκολα να μεταφέρει ή να φορτώσει προσεκτικά κυψέλες σε έναν καταπέλτη.
Όταν όμως οι κυψέλες συντριβούν σε ένα τείχος ή στο έδαφος, οι μέλισσες περνούν στην «αντεπίθεση».

Οι Ρωμαίοι εκτόξευαν τόσο συχνά κυψέλες από τους καταπέλτες τους, ώστε μερικοί ιστορικοί να πιστεύουν ότι αυτό συντέλεσε στην κατακόρυφη μείωση του πληθυσμού των ευρωπαϊκών μελισσών κατά τα τελευταία χρόνια της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας.
Προφανώς επειδή μετέφεραν τα μελίσσια μακριά από τα εδάφη τους για να τα χρησιμοποιήσουν ως κρυφό όπλο.


Ο βασιλιάς Ριχάρδος ο Λεοντόκαρδος έκανε το ίδιο ενάντια στους Σαρακηνούς κατά τις Σταυροφορίες.
Οι Σάξονες, οι Μαυριτανοί και οι Ούγγροι τις χρησιμοποίησαν επίσης σε διάφορες μάχες.
Οι μέλισσες έχουν χρησιμοποιηθεί και στη θάλασσα.

Υπάρχει τουλάχιστον ένα καταγεγραμμένο επεισόδιο όπου οι ναυτικοί ενός μικρού πλοίου στη Μεσόγειο σκαρφάλωσαν στα άρμενα και έριξαν κυψέλες στο κατάστρωμα μιας επιτιθέμενης γαλέρας, ανατρέποντας άμεσα στην κατάσταση σε βάρος του μεγαλύτερου πλοίου.


Όμως, η μέθοδος άντεξε πολλούς αιώνες.
Στον αμερικανικό εμφύλιο πόλεμο, το 132ο Πεζικού της Πενσυλβανίας τράπηκε σε φυγή από τις μέλισσες, όταν οι οβίδες της Συνομοσπονδίας διέλυσαν τις κυψέλες ενός γειτονικού αγρότη.

Στην αποκαλούμενη και «μάχη των μελισσών» κατά τον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο, τόσο οι βρετανικές όσο και οι γερμανικές δυνάμεις που πολεμούσαν για την πόλη Τάνγκα της Ανατολικής Αφρικής βασανίστηκαν από σμήνη μελισσών, οι οποίες εξαγριώθηκαν από τα πυρά των πολυβόλων που κατέστρεφαν τις φωλιές τους.


Και οι δύο πλευρές κατά τον πόλεμο του Βιετνάμ δημιούργησαν τρομερές παγίδες χρησιμοποιώντας κυψέλες ασιατικών μελισσών, που είναι μεγαλύτερες και πιο επιθετικές από τις αντίστοιχες της Δύσης.

Και στην αυγή του 21ου αιώνα, οι επιστήμονες των ΗΠΑ προσπαθούν να εκπαιδεύσουν μέλισσες στην ανίχνευση εκρηκτικών.
Ελπίζουν ότι οι μέλισσες θα είναι σε θέση να εντοπίζουν νάρκες και εργοστάσια βομβών.




ΠΗΓΗ: Συναρπαστικές πολεμικές ιστορίες που δεν ειπώθηκαν ποτέ, Rick Beyer, εκδόσεις Κλειδάριθμος

Σάββατο 19 Νοεμβρίου 2016

Μελισσοκομια στο διαστημα?





Το 1984, η NASA μετέφερε 68.000 μέλισσες στο διάστημα.
Σε αντίθεση με μύγες και άλλα έντομα, η μέλισσα κατάφερε μέσα σε επτά ημέρες να προσαρμοστεί και να μάθει ξανά να πετάει σε συνθήκες μειωμένης βαρύτητας.


Η NASA κατά καιρούς έχει κάνει διάφορες απίθανες αποστολές στο διάστημα: έχει στείλει ποντίκια, αχινούς, ψάρια, αμφίβια, πουλιά, ακόμη και μέλισσες, σε μια προσπάθεια να μελετήσουν τον τρόπο που η μειωμένη βαρύτητα επηρεάζει τη βιολογία και τη συμπεριφορά των ζώων.


 Με δεδομένη τη δυσκολία που αντιμετωπίζει ο άνθρωπος να κάνει οτιδήποτε σε συνθήκες μειωμένης βαρύτητας, πώς μπορούν να τα καταφέρουν τα διάφορα ζώα; Όταν ο άνθρωπος αιωρείται, πώς η μέλισσα θα πετάξει;


Οι διαστημικές μέλισσες αντιμετώπισαν τη μεγαλύτερη δυσκολία στην προσπάθειά τους να πετάξουν στην αποστολή του 1982. Σύμφωνα με την αναφορά της NASA: οι μελιττοφόρες μέλισσες δεν μπορούσαν να πετάξουν κανονικά και αναποδογύριζαν συνεχώς.
Ο Lousma επεσήμανε ακόμη: Όλες οι μέλισσες ακινητοποιήθηκαν. Φαίνεται ότι η καλή μας φίλη η μέλισσα δεν μπορεί να βρει τρόπο να πετάξει.


Οι επιστήμονες της NASA υποψιάζονται ότι οι 14 μέλισσες που συμμετείχαν στην αποστολή ήταν εξασθενημένες από την ανεπάρκεια της τροφής ή απλώς δεν κατάφεραν να προσαρμοστούν το ίδιο καλά με τις πεταλούδες ή τις μύγες.


Αλλά η ελπίδα δεν χάθηκε και δύο χρόνια αργότερα επαναλήφθηκε το πείραμα στην αποστολή του Challenger -ίσως την πιο εκτεταμένη και ενδελεχή μελέτη με μέλισσες στο διάστημα. Στο σκάφος υπήρχαν δύο κυψέλες με περίπου 3,5 χιλιάδες εργάτριες μέλισσες η κάθε μία και από μία βασίλισσα.


Την πρώτη ημέρα στο διάστημα, μερικές μέλισσες επιχείρησαν να πετάξουν αλλά άρχισαν να χτυπάνε στα τοιχώματα. Αυτό όμως ήταν μάλλον αναμενόμενο, δεδομένου ότι και οι άνθρωποι χτυπάνε στους τοίχους όταν βρίσκονται για πρώτη φορά σε περιβάλλον μειωμένης βαρύτητας.


Με το τέλος της έβδομης ημέρας, οι μέλισσες έδειξαν πλήρη προσαρμογή στις συνθήκες μειωμένης βαρύτητας. Το πλήρωμα επεσήμανε ότι οι μέλισσες είχαν την ικανότητα να πετούν από το ένα μέρος στο άλλο, γεγονός που τεκμηριώνει την ικανότητα των μελισσών να μαθαίνουν.


Εξίσου εντυπωσιακό είναι το ότι οι μέλισσες έφτιαξαν κηρήθρα και η Βασίλισσα γέννησε περίπου 30 αυγά αν και κανένα δεν εκκολάφθηκε επιτυχώς.

Δευτέρα 14 Νοεμβρίου 2016

Οι μέλισσες κατάλαβαν πρώτες ότι η Γη είναι στρογγυλή, και όχι ο άνθρωπος.

Μυρίζουν με τις κεραίες τους, έχουν ενσωματωμένο «χάρτη» και παίρνουν αποφάσεις σε πέντε δευτερόλεπτα. Όσα δεν γνωρίζετε για τα πιο εξελιγμένα θηλυκά του πλανήτη.

Τις μέλισσες, που ανακάλυψαν ότι η Γη είναι στρογγυλή πριν από τον άνθρωπο!




Οι μέλισσες έχουν αναπτύξει μία πολύπλοκη γλώσσα για να ενημερώνουν η μία την άλλη που βρίσκεται το καλύτερο νέκταρ και χρησιμοποιούν τον ήλιο ως σημείο αναφοράς.

Το εκπληκτικό είναι ότι μπορούν να συνεννοούνται ακόμη και τις συννεφιασμένες μέρες ή τη νύχτα, υπολογίζοντας τη θέση του ήλιου στην άλλη πλευρά του κόσμου.

Αυτό σημαίνει ότι είναι σε θέση να συλλέγουν και να αποθηκεύουν πληροφορίες, παρά το γεγονός ότι ο εγκέφαλός τους είναι ενάμιση εκατομμύριο φορές μικρότερος από τον δικό μας.

Ο εγκέφαλος της μέλισσας έχει περίπου 950.000 νευρώνες ενώ ο ανθρώπινος έχει από 100 μέχρι 200 δισεκατομμύρια νευρώνες.



Οι μέλισσες διαθέτουν έναν ενσωματωμένο «χάρτη» των κινήσεων του ήλιου στον ουρανό σε εικοσιτετράωρη βάση και είναι σε θέση να προσαρμόζουν πολύ γρήγορα το χαρτί στις τοπικές συνθήκες.

Όλες οι αποφάσεις για την κατεύθυνση της πτήσης τους παίρνονται μέσα σε 5 δευτερόλεπτα.

Η μέλισσα είναι επίσης το πιο ευαίσθητο από όλα τα πλάσματα όσον αφορά στο μαγνητικό πεδίο της Γης.

Το χρησιμοποιούν για να βρίσκουν τον προσανατολισμό τους και για να φτιάχνουν τις κερήθρες στις κυψέλες τους.

Αν τοποθετήσουμε ένα δυνατό μαγνήτη δίπλα σε μία κυψέλη που είναι υπό κατασκευή, θα προκύψει μία παράξενη κυλινδρική κερήθρα που όμοιά της δεν υπάρχει στη φύση.

Η θερμοκρασία μιας κυψέλης είναι ίδια με εκείνη του ανθρώπινου σώματος.

Οι μέλισσες έκαναν την εμφάνισή τους πριν από 150 εκατομμύρια χρόνια, περίπου την ίδια εποχή με τα φυτά που φέρουν άνθη.

Η οικογένεια μελισσών που παράγουν μέλι Apis, εμφανίστηκε πριν από 25 εκατομμύρια χρόνια.

Το μέλι που παράγουν 12 μέλισσες σε ολόκληρη τη ζωή τους γεμίζει ένα κουταλάκι του γλυκού.


Πηγή: Το βιβλίο της ολικής άγνοιας, Τζον Λόιντ & Τζον Μιτσινσον