Συνολικές προβολές σελίδας

Παρασκευή 20 Νοεμβρίου 2015

Μελισσοκόμος στη Μεσσηνία κατηγορείται από 12 συναδέλφους του για κλοπές

Η ανάγκη διευκρινίσεων από τις υπηρεσίες ανέβαλε δίκη για κλοπή δεκάδων κυψελών με μελίσσια


 Η ανάγκη επαλήθευσης στοιχείων από το αρμόδιο Τμήμα Μελισσοκομίας της Διεύθυνσης Αγροτικής Ανάπτυξης Μεσσηνίας και η κλήση για κατάθεση υπαλλήλου της υπηρεσίας ήταν οι βασικοί λόγοι που οδήγησαν χθες το μεσημέρι το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Καλαμάτας στην αναβολή ολοκλήρωσης εκδίκασης υπόθεσης που αφορά στην κλοπή δεκάδων κυψελών με μελίσσια.

 Στο εδώλιο, κατηγορούμενος για ζωοκλοπή, κάθισε μελισσοκόμος, εναντίον του οποίου έχουν στραφεί 12 μελισσοκόμοι από Μεσσηνία και Αρκαδία. Το Μάιο του 2011 εντοπίσθηκαν από την Αστυνομία σε χώρο του κυψέλες και πλαίσια κυψελών που έφεραν κωδικούς άλλων μελισσοκόμων, κάποιοι εκ των οποίων είχαν δηλώσει κλοπή. Κατηγορείται, δε, για κλοπές που σημειώνονταν επί 6 χρόνια.

Χθες, αν και η εκδίκαση ξεκίνησε, δεν ολοκληρώθηκε, καθώς κρίθηκε πως πρέπει να προσκομισθούν νέα στοιχεία και να διευκρινισθούν ζητήματα. Έτσι, διεκόπη και ορίσθηκε νέα ημερομηνία το Φεβρουάριο του 2017. Ως πολιτική αγωγή παραστάθηκε ο δικηγόρος Παναγιώτης Νταής και ως υπεράσπιση ο κ. Κώστας Κρόμπας.

Μοναδικός κωδικός

 Ο πρώτος μελισσοκόμος, ο οποίος και παρίσταται ως πολιτική αγωγή κατά του κατηγορουμένου, κατέθεσε ότι στις 16 Μαΐου του 2011 είχε σε περιοχή της Πολιανής περίπου 150 δίπατες κυψέλες, τις οποίες επισκεπτόταν μια φορά την εβδομάδα. Εξήγησε ότι κάθε κυψέλη, αλλά και τα πλαίσια που περιλαμβάνει η κάθε μία, φέρουν μοναδικό κωδικό αριθμό ανά την Ελλάδα, που συνοδεύει το μελισσοκόμο και τον οποίο χορηγεί το αρμόδιο Τμήμα Μελισσοκομίας. Κατά την επίσκεψή του την ημέρα εκείνη στην Πολιανή διαπίστωσε ότι είχαν κλαπεί 68 δίπατες κυψέλες και το κατήγγειλε στην Αστυνομία.

Παράλληλα, όμως, ξεκίνησε να ψάχνει σε διάφορες περιοχές για να τις εντοπίσει. Εξήγησε ότι το βάρος της κάθε δίπατης κυψέλης είναι πάνω από 50 κιλά και δεν μπορούν να μεταφερθούν από ένα άτομο. Τις επόμενες ημέρες δύο συνάδελφοί του, του έδωσαν πληροφορίες για τις κυψέλες του και μαζί με έναν από αυτούς επισκέφθηκε την αγροτική περιοχή «Χόντζα» στο Αχλαδοχώρι, όπου είδε ότι υπήρχαν 51 κυψέλες με τον κωδικό του, ενώ τις αναγνώρισε και από τα χρώματα και τον τρόπο κατασκευής τους.

Ενημέρωσε την Αστυνομία, η οποία διαπίστωσε ότι τις κατείχε ο κατηγορούμενος, ενώ σε έλεγχο που έκαναν σε αποθήκη του στην Ανάληψη βρήκαν 395 εσωτερικά πλαίσια κυψελών, 252 κουτιά κυψελών με κωδικούς που δεν του ανήκαν και 111 κουτιά κυψελών χωρίς κωδικούς ή με παραποιημένο ή ξυσμένο κωδικό.

Αρνείται

Ύστερα από έρευνα της Ασφάλειας Καλαμάτας σχηματίσθηκε δικογραφία κατά του συγκεκριμένου κατηγορουμένου ότι με συνεργούς του αφαιρούσε κυψέλες με μελίσσια από το Μάιο του 2005 έως το Μάιο του 2011. Ο μάρτυρας μελισσοκόμος κατέθεσε ότι η αγοραπωλησία των κυψελών γίνεται με υπεύθυνη δήλωση, η οποία κατατίθεται στην αρμόδια υπηρεσία και ενημερώνονται σχετικά τα βιβλιάρια του πωλητή και αγοραστή μελισσοκόμων.

 Εξήγησε, επίσης, ότι ο αρχικός κωδικός συνοδεύει για πάντα την κυψέλη και ο νέος ιδιοκτήτης έχει δικαίωμα, αν επιθυμεί, να προσθέσει και το δικό του κωδικό. Ωστόσο, σε κάθε μετακίνηση πρέπει να φέρει μαζί του τα έγγραφα αγοραπωλησίας για να μη συλληφθεί για ζωοκλοπή. Δήλωσε, επίσης, ότι δε συμφέρει το μελισσοκόμο να μη δηλώσει επίσημα την αγορά, καθώς λαμβάνουν επιδοτήσεις, ενώ είναι υποχρεωτική η δήλωση όταν κατέχει πάνω από 10 κυψέλες.
 Κατέθεσε ακόμη ότι δύο ημέρες μετά τον εντοπισμό των κυψελών του ο κατηγορούμενος του έκανε μήνυση πως τον πυροβόλησε με περίστροφο, για να ανακαλέσει λίγο αργότερα και τώρα να κατηγορείται και για ψευδή καταμήνυση.

 Από την πλευρά του κατηγορουμένου ο συνήγορός του παρουσίασε υπεύθυνη δήλωση του 2007, στην οποία φαίνεται ότι Αλβανός υπήκοος του είχε πουλήσει, μεταξύ άλλων, 1500 πλαίσια κυψελών με τον κωδικό του μάρτυρα μελισσοκόμου. Το δικαστήριο βρέθηκε σε αδιέξοδο, όταν ο μάρτυρας τόνισε ότι ποτέ δεν έχει πουλήσει ούτε χάσει άλλη φορά μελίσσια για να έχει κυψέλες με τον κωδικό του ο κατηγορούμενος και αμφισβήτησε την αυθεντικότητα της υπεύθυνης δήλωσης.

Γι’ αυτό το δικαστήριο αποφάσισε να διακόψει την εκδίκαση και να ορίσει νέα ημερομηνία, προκειμένου να προσκομισθεί βεβαίωση από την αρμόδια υπηρεσία ότι οι τρεις υπεύθυνες δηλώσεις που προσκομίζει για αγοραπωλησία κυψελών ο κατηγορούμενος έχουν κατατεθεί επίσημα, όπως και να κληθεί να καταθέσει αρμόδιος υπάλληλος του Τμήματος Μελισσοκομίας.


της Βίκυς Βετουλάκη

http://www.tharrosnews.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.