Συνολικές προβολές σελίδας

Παρασκευή 3 Απριλίου 2015

ΟΔΗΓΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΧΡΗΣΗ ΦΥΤΟΦΑΡΜΑΚΩΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΜΕΣΣΗΝΙΑ.

 

Για την προστασία των μελισσών από την χρήση των φυτοπροστατευτικών προϊόντων ενημερώνει τους καλλιεργητές η Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής Μεσσηνίας, ενόψει της έναρξης των ψεκασμών των καλλιεργειών καθώς και της ζιζανιοκτονίας.

Η σχετική ανακοίνωση αναφέρει τα εξής: «Κατά την διάρκεια της άνοιξης και την άνθιση των καλλιεργούμενων φυτών αλλά και της αυτοφυούς βλάστησης υπάρχει έντονη δραστηριότητα των μελισσών. Οι ψεκασμοί με φυτοπροστατευτικά προϊόντα την εποχή αυτή δημιουργούν σοβαρά προβλήματα, διότι τα περισσότερα από αυτά είναι μελισσοτοξικά, με αποτέλεσμα τον θάνατο των μελισσών. 

Ο ρόλος των μέλισσας είναι κομβικής σημασίας γιατί εξασφαλίζει την αποτελεσματική επικονίαση και γονιμοποίηση και τελικά την παραγωγή των φρούτων, καρπών αλλά και την διατήρηση του φυσικού περιβάλλοντος. Είναι δεδομένο ότι η οικονομική συμβολή των μελισσών στην φυτική παραγωγή και στο περιβάλλον είναι πολλαπλάσια από ό,τι στην παραγωγή μελιού και των άλλων μελισσοκομικών προϊόντων. Για τους παραπάνω λόγους οι καλλιεργητές θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί.

Συγκεκριμένα: Απαγορεύονται οι ψεκασμοί με μελισσοτοξικά φυτοπροστατευτικά προϊόντα κατά την διάρκεια της ανθοφορίας των καλλιεργειών (στην ετικέτα όλων των Φ.Π. υπάρχει σε ευδιάκριτη θέση πληροφόρηση για την μελισσοτοξικότητα). Να κάνουν χρήση των λιγότερο μελισσοτοξικών φαρμάκων και τήρηση των οδηγιών χρήσης.

Να κάνουν χρήση Φ.Π. όταν είναι απολύτως απαραίτητα και όχι για προληπτικούς λόγους. Να αποφεύγουν τους ψεκασμούς ελαιώνων και οπωρώνων με ζιζανιοκτόνα, διότι την περίοδο αυτή οι μέλισσες εκμεταλλεύονται την ανθοφορία των άγριων αυτοφυών φυτών (ζιζανίων). Εναλλακτικά προτείνεται το κόψιμο των ζιζανίων, για να μην υπάρχει ανάγκη για τον ψεκασμό τους, βελτιώνοντας παράλληλα το έδαφος αυξάνοντας την οργανική του ουσία. Να ψεκάζουν κατά προτίμηση όταν οι μέλισσες δεν πετούν, κυρίως μετά την δύση του ηλίου. Να ενημερώνουν τους μελισσοκόμους για τον χρόνο ψεκασμού, ώστε να απομακρύνουν τα μελίσσια τους ή να τα προστατεύσουν κατάλληλα. Για το λόγο αυτό οι μελισσοκόμοι να αναγράφουν στις κυψέλες τους το τηλέφωνό τους και την διεύθυνσή τους.

Για περισσότερες πληροφορίες μπορεί κανείς να καλέσει στο 27213 61214, γραφείο 214, στο Διοικητήριο (Κ. Θανοπούλου, Δ. Μανωλόπουλος)».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.