Συνολικές προβολές σελίδας

Τετάρτη 8 Απριλίου 2015

Ορτυκια....οτι καλυτερο

Εκτος από τα μελισσια άλλη μια ενασχοληση που εδώ και 3 χρονια  κανω είναι τα ορτυκια.
Ξεκινησε σαν χομπι αλλα στην πορεια κατεληξε να γινει ένα ειδος μικρης ορτυκοτροφιας.

Παραγωγη λοιπον ορτυκιών και αυγα ορτυκιών......τελεια.

 
Πλακα πλακα παντως ένα μικρο εισοδημα βγηκε προπερσι και λιγο πιο πολύ περσι.
Ετσι φετος μπαινοντας στον τεταρτο χρονο θα μπω πιο δυναμικα και θα το σοβαρεψω
το πραγμα παραλληλα με την μελισσοκομια αφου και τα δυο παλεύονται.
 
Κατι παραγγελιουλες εχουν αρχισει να σκανε αφου αν μπεις στον χορο..........χορευεις.
 
Ειδικα από περσι καποιοι ζητουν τα αυγα του ορτυκιου αφου μαθαινουν ότι είναι πιο θρεπτικο
από αυτό της κοτας.
 
Ειδη εδώ και ένα μηνα τα ορτυκακια εχουν αρχησει να γεννουν και τα αυγουλακια
μπαινουν στις κλωσσομηχανες.
 
 
Τα αυγά ορτυκιού είναι γνωστά από την αρχαιότητα και θεωρούνται ιδιαίτερα αξιόλογη τροφή. Τα βραστά αυγά των ορτυκιών ήταν κλασικό φαγητό στα συμπόσια των αρχαίων προγόνων μας και τρώγονταν κυρίως σαν επιδόρπιο μαζί με καρύδια και αμύγδαλα. Ως προς το μέγεθος 4 αυγά ορτυκιού αντιστοιχούν με 1 αυγό κότας, ενώ ως προς τη γεύση θυμίζουν το φρέσκο αυγό κότας ελευθέρας βοσκής.
 
Η υψηλή διατροφική τους αξία σε συνδυασμό με τις πολλές γαστρονομικές δυνατότητες που προσφέρουν τα καθιστούν σήμερα ένα προϊόν με σταθερά αυξανόμενη ζήτηση σε όλο τον κόσμο. Σε σύγκριση με τα αυγά κότας τα αυγά ορτυκιού έχουν:
 
13% πρωτεϊνες (λίγο παραπάνω από 11% τα αυγά κότας)
140 mg βιταμίνη Β1 (50 mg τα αυγά κότας)
Βιταμίνη Α και Β2 διπλάσια από τα αυγά κότας
Σίδηρο και κάλιο πενταπλάσια από τα αυγά κότας
Φώσφορο και ασβέστιο περισσότερο
 
Σε πολλές χώρες του κόσμου (Κίνα, Ιαπωνία, Ινδία, Ρωσία, Η.Π.Α.) τα θεωρούν ιδιαίτερα θεραπευτικά και δυναμωτικά : Σε αντίθεση με τα αυγά κότας, δεν προκαλούν αλλεργίες και επιπλέον μπορούν να βοηθήσουν στην καταπολέμηση αλλεργικών συμπτωμάτων.
Τακτική κατανάλωση αυγών ορτυκιού μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη και αντιμετώπιση πολλών ασθενειών. Έχουν πολύ χαμηλά λιπαρά και χοληστερόλη, βελτιώνουν τις εγκεφαλικές λειτουργίες και ισχυροποιούν την άμυνα του οργανισμού.
 
Πιστεύεται ότι 3-5 αυγά κάθε πρωί βελτιώνουν το ανοσοποιητικό σύστημα και τον μεταβολισμό και αποτελούν πηγή ενέργειας και δύναμης, ενώ μετά από 3-4 μήνες τακτικής κατανάλωσης αυγών ορτυκιού, υπάρχουν θετικά αποτελέσματα συνολικά στην υγεία.
 
Αν τα μικρά παιδιά τρώνε 2 αυγά ορτυκιού καθημερινά, μεγαλώνουν καλύτερα και προσβάλλονται λιγότερο από λοιμώδεις ασθένειες.
 
 
Το ορτύκι είναι πτηνό της οικογένειας των Φασιανιδών, που θεωρήθηκε εξαιρετικό έδεσμα ήδη από την αρχαιότητα. Το μήκος του φτάνει τα 20 εκ. και το βάρος του τα 250 γρ. Το συναντάμε σε όλη την Ευρώπη, εκτός της Σκανδιναβίας και της Βόρειας Ρωσίας, αλλά και σε Ασία, Αφρική και Αμερική.
 
Τα ορτύκια της Ευρώπης, καθώς είναι πουλιά αποδημητικά, ξεχειμωνιάζουν στη Βόρεια Αφρική, όπου μεταναστεύουν το φθινόπωρο κατά σμήνη. Διανύουν μεγάλες αποστάσεις και φτάνουν εξαντλημένα στον προορισμό τους, γι αυτό πολλά πέφτουν μόνα τους στο έδαφος. Στην Αίγυπτο τότε τα αποκαλούν «μάννα εξ ουρανού».
 
Πολύ υγιεινό!
 
Το κρέας τους είναι πλούσιο σε Β1, Β2, Β6 βιταμίνες, σίδηρο, φώσφορο και ωφέλιμα λιπαρά οξέα. Επειδή διαθέτουν φυσική αντίσταση σε λοιμώξεις, γενικά δε χρησιμοποιούνται αντιβιοτικά για θεραπεία ή πρόληψη λοιμώξεων στην εκτροφή τους, σε αντίθεση με ό,τι συμβαίνει συνήθως σε πτηνά κρεατοπαραγωγής. Λόγω του ότι έχει πολύ χαμηλά λιπαρά διατηρεί πολύ χαμηλά επίπεδα χοληστερόλης. Στην Ιαπωνία προτείνονται ιδιαιτέρως για ηλικιωμένους και μικρά παιδιά, γιατί θεωρούνται δυναμωτικά, διεγερτικά και ότι βελτιώνουν τις εγκεφαλικές λειτουργίες.
 
Πολύ νόστιμο!
 
Μαγειρεμένο το κρέας του ορτυκιού είναι τρυφερό και ζουμερό με γαργαλιστική μυρωδιά. Ιδανική επιλογή για μπάρμπεκιου, αλλά και το τηγάνι, την κατσαρόλα, τον φούρνο. Αποτελεί εκλεκτό πιάτο για τους Γάλλους, τους Ισπανούς, τους Αμερικανούς.
 
Συμπέρασμα: θρεπτικό, νόστιμο και με χαμηλά λιπαρά το ορτύκι εκτροφής διεκδικεί μια υψηλή θέση στο σημερινό γαστρονομικό τοπίο.
 
Θρεπτική αξία ανά 100 gr

Θερμίδες 192 Κcal
Πρωτεϊνες 19,63 gr
Ολικοί Υδατάνθρακες 0 gr
Κυταρίνες 0 gr
Σάκχαρα 0 gr
Ολικά Λιπαρά 12,05 gr
Κεκορεσμένα Λιπ. Οξέα 3,38 gr
Μονοακόρεστα Λιπ. Οξέα 4,18 gr
Πολυακόρεστα Λιπ. Οξέα 2,98 gr
Χοληστερόλη 76,00 mg
Νάτριο 53,00 mg
Βιταμίνη Α 9% - Βιταμίνη C 10%
Βιταμίνη Β3 50% - Βιταμίνη Β6 40%
Βιταμίνη Β12 22% - Βιταμίνη Β1 22%
Βιταμίνη Β2 20% .
Φώσφορος 34% - Σίδηρος 28%
 
 
Και τωρα ωρα για ορτυκο-εργασια μια και τα μελισσια λογω καιρου τις τελευταιες 3 μερες ας περιμενουν.
 
Γεια χαρα....
 
 
 
 
 
 
 
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.