Συνολικές προβολές σελίδας

Πέμπτη 2 Ιουλίου 2015

Κυπριακη μελισσα....πολυ σκληρη για να πεθανει



Εμποδίζουν την αναπνευστική λειτουργία του αντιπάλου ώσπου να τον θανατώσουν.

Στον πόλεμο της επιβίωσης οι μέλισσες φαίνεται ότι... κατεβαίνουν με μια πολύ έξυπνη και εξελιγμένη στρατηγική. Τόσο εξελιγμένη που εκπλήσσει και τους ίδιους τους επιστήμονες. Οπως αναφέρεται σε μια νέα μελέτη ελλήνων και γάλλων ερευνητών που δημοσιεύεται στο έντυπο «Current Βiology», οι μέλισσες της Κύπρου διαθέτουν ένα όπλο για να εξολοθρεύουν τους βασικούς, θανάσιμους εχθρούς τους, τις σφήκες, το οποίο κυριολεκτικώς... κόβει την ανάσα: συγκεντρώνονται γύρω τους σε ομάδες των 200-250 εντόμων και πιέζοντάς τις στο κατάλληλο σημείο, στην «Αχίλλειο πτέρνα» τους, τους προκαλούν ασφυξία.

Είναι η πρώτη φορά που ένας τέτοιος μηχανισμός αναφέρεται στα έντομα, όπως ανέφερε στο «Βήμα» ο κυπριακής καταγωγής επιστήμονας που ήταν επικεφαλής της μελέτης, υποψήφιος διδάκτωρ στο Εργαστήριο Μελισσοκομίας της Γεωπονικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης κ. Αλ.Παπαχριστοφόρου (σημειώνεται ότι η έρευνα διεξήχθη στο πλαίσιο της διδακτορικής διατριβής του κ. Παπαχριστοφόρου υπό την επίβλεψη του καθηγητή Μελισσοκομίας του ΑΠΘ κ. Αν.Θρασυβούλου και σε συνεργασία με ειδικούς από το Εθνικό Κέντρο Επιστημονικής Ερευνας της Γαλλίας- CΝRS).

«Οι μέλισσες όταν καλούνται να αντιμετωπίσουν έναν εχθρό μεγάλο με σκληρό εξωσκελετό δεν έχουν τη δυνατότητα να τον κεντρίσουν όπως κάνουν στην περίπτωση των θηλαστικών» εξήγησε στο «Βήμα» ο κ. Παπαχριστοφόρου και πρόσθεσε:
«Ετσι,έχουν επινοήσει άλλους τρόπους εξολόθρευσης, δεδομένου ότι οι σφήκες αποτελούν βασική απειλή για τη ζωή τους.Για παράδειγμα,είχε παρατηρηθεί στην περίπτωση της ασιατικής μέλισσας ότι τα έντομα συγκεντρώνονται σε ομάδα των 300-350 ατόμων σε σχηματισμό που θυμίζει σφαίρα,κυκλώνουν τον εχθρό και κουνώντας τα φτερά τους αυξάνουν σημαντικά τη θερμοκρασία.Οταν αυτή φθάσει σε επίπεδα των 45 βαθμών Κελσίου,ουσιαστικώς...ψήνουν τον αντίπαλό τους».Αρχικώς οι ερευνητές πίστεψαν ότι κάτι παρόμοιο συνέβαινε και με το κυπριακό υποείδος μέλισσας (Αpis mellifera cypria). Ωστόσο η μελέτη του συγκεκριμένου εντόμου έδειξε ότι σε αυτή την περίπτωση οι θερμοκρασίες που δημιουργούνται είναι σχετικώς χαμηλές, με αποτέλεσμα να μην μπορεί να προκληθεί υπερθερμία στον εχθρό και να μην καθίσταται δυνατή η εξολόθρευσή του.

Περαιτέρω πειράματα σε μοντέλα σφηκών στο εργαστήριο Μελισσοκομίας του ΑΠΘ και με χρήση εξελιγμένων εργαλείων που μετρούν διαφορετικές παραμέτρους, μεταξύ των οποίων και η αναπνευστική λειτουργία, έδειξαν τελικώς ότι η κυπριακή μέλισσα έχει ανακαλύψει έναν άλλον έξυπνο τρόπο να βγάζει «νοκ άουτ» τον στόχο της, σώζοντας τη ζωή της και μαζί και την παραγωγή μελιού.

Τα έντομα που συγκεντρώνονται σε σφαίρα πιέζουν την περιοχή της κοιλιάς των σφηκών, σταματώντας την αναπνοή τους και προκαλώντας τους τελικώς ασφυξία. «Οταν μια σφήκα προσπαθεί να συλλάβει μια μέλισσα μπροστά στην κυψέλη ή να διεισδύσει σε αυτήν, εκατοντάδες μέλισσες-φύλακες την περικυκλώνουν και την σφίγγουν μπλοκάροντας την αναπνοή της- εμποδίζουν την αναπνευστική κίνηση και καλύπτουν τα σημεία εισόδου και εξόδου του αέρα στην κοιλιά του εισβολέα.

Μοιάζει σαν μια ομάδα δεκάδων ανθρώπων να πιέζει τον θώρακα ενός ανθρώπου.Φαντάζεστε σε τι μεταφράζεται αυτό, δεδομένου ότι οι πνεύμονες υφίστανται τέτοια πίεση» σημειώνει ο κ. Παπαχριστοφόρου. Οπως παρατήρησαν οι ερευνητές η δολοφονία δι΄ ασφυξίας ολοκληρώνεται σε περίπου μία ώρα. Οπως συχνά λέμε, φαίνεται ότι παντού στο ζωικό βασίλειο... όλα επιτρέπονται στον πόλεμο.

Η ευφυΐα των μελισσών επιβεβαιώνεται πάλι, αυτή τη φορά σε ό,τι αφορά την τέχνη τού... πολέμου, καθώς η στρατηγική που ακολουθούν για να εξολοθρεύουν τις σφήκες εντυπωσιάζει ακόμη και τους επιστήμονες

 Πηγή: Βημα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.